لوله گالوانیزه
لوله های گالوانیزه لوله های فولادی هستند که به طی فرایندی به نام گالوانیزاسیون سرد با گرم با لایه ای از فلز مس پوشش داده شده اند. استفاده از فلز مس به عنوان پوشش این لوله باعث افزایش مقاومت این لوله ها در برابر عوامل خورنده می شود.
به جهت کاربرد گسترده این نوع لوله در صنایع مختلف این لوله ها در سایز ها و ابعاد متفاوت و با ضخامت پوشش متغیر تولید می شوند. قیمت این نوع لوله به نوع فرایند پوشش دهی، ضخامت پوشش، اندازه و ابعاد و برند تولید کننده آن وابسته است.
هنگام نصب، لولههای گالوانیزه به نظر میرسد شبیه رنگ نیکل است. اما با افزایش سن، لوله گالوانیزه بسته به محیط اطراف ممکن است بسیار کدر، سبک یا تیره به نظر برسد. ما همچنین خانههایی را دیده ایم که در آنها لولههای آب رنگ آمیزی شدهاند، بنابراین تشخیص آن در نگاه اول دشوار است.
انواع لوله گالوانیزه
- لولههای فولادی گالوانیزه
- لولههای آهنی گالوانیزه
فولادی: گاهی این نوع لولهها برای تخلیه فاضلاب لوازم بهداشتی کوچک به کار برده میشود ولی مورد استفاده اصلی آنها برای تهویه است. جنس این لولهها از فولاد نرمی است که در ساختن آن ورق فولاد را با فشار داخل قالب عبور داده درز آن را جوش میدهند و سپس آنها را جهت افزایش مقاومت در برابر اسیدها و زنگزدگیها در یک وان آبکاری روی اندود گالوانیزه میکنند. این نوع لولهها نسبت به نوع آهنی در برابر اسیدها مقاومت کمتری دارند و کلیه اسیدهایی که برای چدن مضر هستند فولاد گالوانیزه را هم خراب میکنند .
آهنی: جنس این لولهها از آهن سفید نورد شده است که درز آن توسط دستگاههای درز جوش بهم جوش داده میشود و سپس لوله را در فلز روی مذاب فرو میبرند. به همین علت آنها را لولههای با درز نیز میگویند. این نوع لولهها از رنگ تیره و خاکستریشان شناخته میشوند. و عموماً به دو صورت سبک و متوسط تولید میشوند.
کلیه لولههای گالوانیزه فولادی و آهنی در شاخههای ۶ متری و دو سر دنده با قطر اینچ تا ۸ اینچ تولید میشوند. قطر این لولهها معمولاً قطر اسمی است که بزرگتر از قطر داخلی و کوچکتر از قطر خارجی است. همچنین در بازار لولهها را بر اساس نمره میشناسند. لولههای گالوانیزه نیز به وسیله دنده پیچی به یکدیگر وصل و توسط مواد مناسب آببندی میشوند.
کاربرد لوله های گالوانیزه
لوله گالوانیزه به دلیل داشتن اجزای ضد زنگ زدگی، در مصارف فضای باز و داخلی مورد استفاده قرار میگیرد. پوشش روی، روند خوردگی را کند میکند و میتواند لوله را برای دههها (در محیط مناسب) دوام دهد. این امر آن را برای کاربردهای دریایی و حمل و نقل آب سرد و گرم به طور یکسان ایده آل میکند. لوله گالوانیزه برای هر نوع کار مناسب نیست.
استفاده از لوله گالوانیزه با خطوط گاز معایبی دارد و معمولاً در کاربردهای زیرزمینی استفاده نمیشود. طول عمر لولههای گالوانیزه، مقرون به صرفه بودن و نگهداری کم است. آنها میتوانند با یک چشم آموزش دیده بازرسی شوند و به راحتی جمع میشوند. برای تمام نیازهای لوله کشی گالوانیزه خود، یک حرفه ای را انتخاب کنید که تجربه مورد نیاز شما را داشته باشد.
جنس لوله های گالوانیزه
جنس لوله های گالوانیزه از فولاد نرمی است که در ساختن آن ورقه فولاد را با فشار داخل قالب عبور داده درز آن را جوش می دهند.
سپس آنها را جهت افزایش مقاومت در برابر اسیدها و زنگ زدگی ها در یک وان آبکاری روی اندود (گالوانیزه) می کنند.
مقاومت
این نوع لوله ها نسبت به نوع آهنی در برابر اسیدها مقاومت کمتری دارند و کلیه اسیدهایی که برای چدن مضر می باشند فولاد گالوانیزه را هم خراب می کنند.
متراژ
کلیه لوله های فولادی و آهنی گالوانیزه در شاخه های ۶ متری و دو سر دنده با قطر۱ اینچ تا ۸ اینچ تولید می گردند.که شرکت فولاد هفت ویژن میتواند انواع لوله گالوانیزه را با هر تعداد و متراژ به دست شما برساند ، این شرکت متعهد می گردد که تمامی محصولات شرکت از برترین تولیدکنندگان ایرانی و خارجی تهیه شده و ارائه میدهد.
قطر لوله گالوانیزه
قطر این لوله ها معمولاً قطر اسمی است که بزرگتر از قطر داخلی و کوچکتر از قطر خارجی است. همچنین در بازار این لوله ها را بر اساس نمره می شناسند. لوله های گالوانیزه نیز به وسیله دنده پیچی به یکدیگر وصل و توسط مواد مناسب آب بندی می شوند.
نکته
از اتصال این لوله ها به روش جوشکاری باید پرهیز نمود زیرا بر اثر حرارت ناشی از جوشکاری و سوختن روکش گالوانیزه (آلیاژ روی) دود غلیظ و سفیدی تولید می شود که محیط کار را آلوده می نماید و تنفس آن ایجاد مسمومیت کرده و موجب آسیب دیدن دستگاه تنفسی می شود.
سایز های لوله گالوانیزه
سال ها پیش لوله ها با اندازه های دقیق قطر داخلی سایز می شدند.
مثلا لوله 1 اینچ واقعا به قطر داخلی 1 اینچ بود.
با این حال با گذشت زمان و با پیشرفت روش های تولید و استانداردتر شدن تولیدات و از آنجا كه افزایش ضخامت دیواره برای سازگاری با شرایط دما و فشار بالا لازم شد دیگر لوله ها با سایز اسمی بجای سایز واقعی نام گذاری و سایز بندی شدند.
همچنین قطر خارجی لوله ها ثابت نگه داشته شد.
ضخامت لوله گالوانیزه
بنابراین ضخامت دیواره عامل موثر در سایز، و قطر خارجی بخاطر استاندارد كردن اتصالات ثابت نگه داشته شد.
سایز اسمی
نامی است كه ما به دسته خاصی از لوله ها اتلاق می كنیم.
سایز اسمی و قطر خارجی واقعی برای لوله های سایز 12 اینچ و كمتر با هم متفاوتند برای سایز های 14 اینچ و بیشتر این دو مقدار دقیقا برابرند.
سایزها
“لوله گالوانیزه” در رنج وسیعی از سایز ها موجودند.
این به هیچ وجه غیر متداول نیست. كه لوله ای به كوچكی 2/1 اینچ و به بزرگی 66 اینچ موجود باشد.
قطعات لوله می توانند طبق سفارشات سایزهای دیگری نیز داشته باشند.
البته این انتخاب سایز همیشه اقتصادی نیست چون سایزها ی فرد در دسترس نمی باشد.
بهترین راه این است كه نزدیكترین سایز به اندازۀ مورد نیاز كه متداول و به صرفۀ اقتصادی باشد انتخاب گردد.
كوچكترین سایز ها عبارتند از 0.5،0.75،2،3،4،6،8،10،12. سایزهای بزرگتر عبارتند از 14 و بالاتر (البته با فواصل 2 تایی).
سایز اسمی فقط به نامیدن سایز لوله ها با نام آن مربوط می شود.
قطر خارجی لوله گالوانیزه
قطر خارجی حقیقی یا O.D برای سایزهای 12 اینچ و كمتر متفاوت است (مثال).
برای همه سایزهای لوله قطر داخلی با افزایش ضخامت دیواره تغییر می كند بنابراین هر چه دیواره ضخیم تر باشد قطر داخلی كوچكتر می شود.