پروفیل گالوانیزه
پروفیل به مقطع فلزی گفته می شود که از آن در صنعت ساخت و ساز به ویژه در درب و پنجره بهره می گیرند. به فرآیندی که در آن از یک پوشش فلزی مانند روی برای محافظت از پروفیل های فولادی استفاده می شود، گالوانیزاسیون گفته نام دارد. این عمل به جهت جلوگیری از زنگ زدگی بر روی فلزات اعمال می گردد.
پروفیل گالوانیزه فرایندی است که از یک پوشش فلز روی محافظ بر روی فولاد یا آهن برای جلوگیری از زنگ زدگی استفاده می شود. محصولات گالوانیزه در خانه ها ، کارگاه ها ، در حمل و نقل عمومی ، بزرگراه ها ، ساختمانها ، فرودگاه ها ، خطوط انتقال انرژی و ارتباطات ، گلخانه ها ، سیستم های آب آشامیدنی و ایستگاه های اتوبوس مورد استفاده قرار می گیرد. محصولات گالوانیزه سالم ترین ، با دوام ترین و اقتصادی ترین راه حل در هر فضای باز برای خوردگی است.
تاریخچه پروفیل گالوانیزه
گالوانیزه کردن قطعات فولادی به حدود ۳۰۰ سال قبل بر می گردد، درحالی که فرآیند گالوانیزه گرم از ۱۵۰ سال گذشته تا کنون شناخته شده است. در سال ۱۸۵۰ در بریتانیا اولین کارخانه تولید پروفیل گالوانیزه تاسیس شده و چند سال بعد با گسترده شدن این تکنولوژی کارخانه های دیگری در سراسر جهان شکل گرفت.
انواع پروفیل گالوانیزه
برای ساخت پروفیل های گالوانیزه، از ماشین آلات تمام اتوماتیک استفاده می شود. انواع پروفیل های گالوانیزه شامل موارد زیر است:
- پروفیل گالوانیزه U48
- پروفیل گالوانیزه C50
- پروفیل گالوانیزه C100
- پروفیل گالوانیزه F47
- پروفیل گالوانیزه U100
- پروفیل گالوانیزه L25
- پروفیل گالوانیزه UH36
- پروفیل گالوانیزه U70
- پروفیل گالوانیزه C70
قوطی گالوانیزه به چند روش تولید می شود؟
با توجه به توضیحات گفته شده در مقدمه مقاله، پروفیل گالوانیزه را طی مراحلی با انجام فعالیت های الکتریکی، شیمیایی و یا مکانیکی برای فلزاتی هم چون فولاد ها و آهن آلات به کار می برند.
برای گالوانیزاسیون پروفیل چند روش وجود دارد که عبارتند از:
- تولید به روش گرم (غوطه ور کردن)
- ایجاد آن با الکترولیت (روش سرد کردن نیز می گویند)
- تولید به روش حرارتی
فولاد پیش گالوانیزه
به فولادی که در قالب ورق، گالوانیزه شده است، فولاد پیش گالوانیزه یا آسیاب گالوانیزه گفته می شود. این روش به گالوانیزه گرم شباهت دارد، با این تفاوت که در همان مرحله اول، تولید می شود. با این روش می توان کویل های ورق فولادی را به سرعت در مقیاس بزرگ و با پوشش یکپارچه تری نسبت به روش سنتی گرم گالوانیزه کرد.
فولاد گالوانیزه به شیوه گرم
گالوانیزه گرم رایج ترین روش گالوانیزاسیون است و کاربرد گسترده ای در صنعت ساخت و ساز دارد. در این فرآیند مقطع فلزی مورد نظر را در حمام روی قرار می دهند و به دمای حداقل ۸۱۵ درجه فارنهایت (۴۳۵ درجه سانتی گراد) می رسانند.
در زمانی که مقطع در حمام روی قرار دارد، روی موجود در حمام با فلز آهن واکنش می دهد و یک سری لایه های آلیاژ بین فلز روی و آهن تشکیل می دهد.
هنگامی که قطعه به دمای حمام می رسد، پوشش کامل شده و اجسام به آرامی از حمام گالوانیزه خارج شده و روی اضافی با تخلیه یا سانتریفیوژ حذف می شود. یکی از مزایای استفاده از این روش، پوشاندن تمام قسمت مقطع فلزی مثل جوش ها، لبه ها و غیره با روی است. این مقطع تولید شده را می توان در همه شرایط آب و هوایی استفاده کرد.
مزایای فولاد گالوانیزه گرم
گالوانیزه گرم برای ایجاد مقاومت در برابر خوردگی فولاد بیش از ۱۰۰ سال قدمت دارد. با این حال، استفاده از فولاد گالوانیزه به روش گرم به طور مداوم در حال تغییر است.
از مزیت های این روش می توان به دوام، طول عمر، در دسترس بودن، تطبیق پذیری، پایداری و زیبایی اشاره کرد. در ادامه به شرح مختصری از مزایای پروفیل گالوانیزه پرداخته شده است:
مقاوم در برابر خوردگی
فولاد یکی از مصالح ساختمانی کارآمد و مفید است با این حال، برای پروژه هایی که در معرض محیط های نامناسب قرار می گیرند، عایق بندی آن برای محافظت در برابر خوردگی بسیار مهم می باشد. برای اینکه پروژه های عمرانی بزرگ ۵۰ تا ۱۰۰ سال عمر کنند، نیاز به حفاظت طولانی مدت در برابر خوردگی دارند.
طول عمر
فولاد گالوانیزه گرم در برخی از نامناسب ترین محیط ها قابل استفاده است و نیازی به تعمیر و نگهداری ندارد. پروفیل گالوانیزه، به میزان ۱/۳۰ فولاد بدون روکش، در محیط یکسان دچار خوردگی می شود.
براساس مطالعات و بررسی های انجام شده در این روش، پروفیل های گالوانیزه بیش از ۷۰ سال، حتی در محیطهای صنعتی که احتمال خوردگی و زنگ زدگی بالاست، عمر می کنند و با قرار گرفتن در معرض آب، بیش از ۲۰ سال دوام دارند. علاوه بر شرایط محیطی، از گالوانیزه گرم معمولا برای حافظت از فولاد تعبیه شده در خاک، بتن و آب استفاده می شود.
شرکت فولاد هفت ارائه دهنده انواع پروفیل های مختلف از جمله : پروفیل استیل ، پروفیل Z ، پروفیل آلومینیوم و پروفیل گالوانیزه می باشد .
کاربرد فولاد گالوانیزه
از فلزات گالوانیزه در اکثر صنایع استفاده می شود که در ادامه به شرح مختصری از آن ها اشاره شده است:
صنعت خودرو: تا دهه ۱۹۸۰ از این پروفیل فقط در مدل های لوکس استفاده می شد، اما امروزه در بدنه همه خودرو ها فلز گالوانیزه به کار برده می شود.
صنعت ساختمان: به علت دوام و زیبایی فولاد گالوانیزه، استفاده از آن برای ساختمان های مسکونی و تجاری، از محبوبیت بسیاری برخوردار است و درخشش آن باعث به کار گرفتن در معماری سازه های مدرن می شود. همچنین در ساخت نرده، ناودان، ریل، لوله، تیرها، بالکن، راه پله، نردبان، راهروها و موارد دیگر کاربردی است.
صنعت مخابرات: تعمیر و نگهداری خطوط مخابرات کار آسانی نیست، به همین منظور استفاده از فولاد گالوانیزه از محبوبیت بسیاری در این صنعت برخوردار است. از فولاد گالوانیزه می توان در سیم کشی تلفن و جعبه تجهیزات استفاده کرد که خطر آسیب و نیاز به تعمیر و نگهداری را به طور کلی کاهش می دهد.
قیمت پروفیل گالوانیزه و عوامل موثر بر آن
با بررسی کاربردها و جنس های و همچنین روش های مختلف ساحت انواع پروفیل گالوانیزه اکنون احتمالا خیلی راحت می توانید درک کنید که هر کدام از این محصولات می توانند قیمت خاص خود را داشته باشند. قیمت گذاری پروفیل گالوانیزه بر اساس عوامل مختلفی انجام می پذیرد. با شناخت این عوامل هم چنین می توانید برای خرید محصولات با قیمت بهینه نیز اقدام کنید. عوامل موثر بر قیمت پروفیل گالوانیزه به شرح زیر هستند:
• کارخانه تولید کننده این پروفیل ها
در کشور ایران کارخانجات بزرگی اقدام به تولید و عرضه انواع این پروفیل ها نموده و آنها را با سایزها و همچنین کیفیت های مختلفی در دسترس کاربران قرار می دهند. هر یک از این کارخانه ها بر حسب برند و کیفیتی که دارند، قیمت های مختلفی نیز برای محصولات خود در نظر می گیرند. پس به عنوان اولین و احتمالا مهم ترین فاکتور باید به کارخانه تولید کننده آنها اشاره کنیم.