پروفیل آلومینیوم (Aluminium profile)، مقطعی از جنس آلومینیوم است که شکل سطح مقطع آن در تمام طولش ثابت می باشد. البته علاوه بر آلومینیوم از مواد دیگری مانند فولاد نیز برای ساخت پروفیل استفاده می شود.
اما ویژگی های منحصر به فرد آلومینیوم مانند سبک وزن بودن، انعطاف پذیری بالا، مقاومت در برابر خوردگی، دارا بودن خاصیت تبادل دمایی و … باعث شده است تا از محبوبیت ویژه ای در برابر دیگر پروفیل ها برخوردار باشد.
البته در قبال این مزایا باید هزینه بیشتری نیز برای پروفیل های آلومینیوم در نسب به سایر پروفیل ها پرداخت کرد.
امروزه استفاده از پروفیل آلومینیوم بسیار زیاد است. پروفیل آلومینیومی که روز به روز بر میزان کاربری آن افزوده می شود، از نظر کیفیت با فولاد قابل مقایسه نیست. مدل های آلومینیومی از نظر کیفیت متفاوت هستند. همچنین آنها با کیفیت و کاملا بادوام و موثر هستند.
به همین دلیل، اثرات آن با خواص مقاوم در برابر خوردگی، به لطف پوشش محافظ آنودایز آن افزایش یافته است. این عوامل مانند ساخت و ساز فولادی نیازی به فرآیندهای سنگ زنی و رنگ آمیزی ندارند.
ابعاد پروفیل ها که مطابق با مناطق کاربردی طراحی شده اند از کانال های 8 و 10 میلی متری تشکیل شده است. به این ترتیب در برابر بارهای استاتیکی و دینامیکی دارای خواص قوی و بسیار بادوام است.
به لطف این ویژگی ها، پروفیل های آلومینیومی به جای پروفیل های فولادی ترجیح داده می شوند. پروفیل های آلومینیومی در رقابت با فولاد از نظر تأثیرات، با قیمت بسیار مقرون به صرفه تری نسبت به پروفیل های فولادی برای فروش عرضه می شوند.
مناطق استفاده پروفیل آلومینیوم
پروفیل آلومینیوم یکی از مصالح ساختمانی است که کاربرد وسیعی در بخش ساختمان دارد. مواد پروفیل آلومینیومی که در برابر گرما مقاوم هستند به لطف ساختار کشسانی که دارند به راحتی شکل داده می شوند.
برق و گرما را به راحتی منتقل می کنند و در برابر شرایط آب و هوایی مقاوم هستند. این واقعیت است که در برابر نشت مایع و گاز مقاوم هستند. همچنین محیط را برای گسترش مداوم منطقه استفاده از مواد پروفیل آلومینیومی آماده می کند.
مزایا و معایب استفاده از پروفیل آلومینیوم
مهمترین فاکتور در انتخاب پروفیل آلومینیوم داشتن ویژگی مونتاژ سریال است. علاوه بر این ویژگی، دوام و ویژگی های طراحی بالا تنها تعدادی از دلایل ترجیح آلومینیوم هستند.
کانال های پروفیل آلومینیومی با ایده آل ترین سطح مقطع، استفاده آسان را فراهم می کند. سبک تر بودن آنها از پروفیل فولادی، راحتی زیادی را در فرآیندهای حمل و نقل فراهم می کند.
همچنین خاصیت ماندگاری بالایی دارد و با این ویژگی ها تولید می شود. به گونه ای طراحی شده است که به راحتی در هر منطقه ای مورد استفاده قرار گیرد. باعث صرفه جویی در زمان و نصب سریعتر می شود.
پروفیل های آلومینیومی امروزه به دلیل داشتن ویژگی هایی که از اختلال در برنامه ریزی جلوگیری می کند جزو پرطرفدارترین پروفیل ها هستند.
معایب پروفیل آلومینیوم
برخی از پروفیل های ساختمانی موجود در بازار کپک زده هستند که منعکس کننده خطاها در فرآیند ساخت هستند. پروفیل های آلومینیوم اکسترود شده، در برابر خوردگی قوی نیست، برای بهبود سطح مقاومت در برابر خوردگی و مقاومت در برابر سایش باید به ظاهر آلومینیوم توجه شود.
ضخامت آلومینیوم آنودایز شده به AA10، AA15، AA20، AA25 تقسیم می شود و ضخامت آلومینیومی رنگ شده با الکتروفورتیک بر AB S تقسیم می شود، ضخامت پوشش آلومینیوم رنگ شده الکترواستاتیک Um40um بر روی سطح تزئینی است.
مواد آلومینیومی با پوشش پودری و ضخامت لایه رنگ روی سطح تزئینی آلومینیوم با شش رنگ فلوروکربن بسته به نوع پوشش متفاوت است.
ویژگی های آن با توجه به کاربرد آنها به شرح زیر است
- پروفیل آلومینیوم صنعتی عمدتا در هواپیما، قطار، رادیاتور صنعتی، خودرو، لوازم الکتریکی و غیره استفاده می شود.
- پروفیل های آلومینیومی معماری: عمدتا برای تشکیل پروفیل های آلومینیومی برای درها و پنجره ها، دیوارهای پرده، دکوراسیون داخلی و خارجی ساختمان ها و سازه های ساختمانی استفاده می شوند.
پروفیل آلومینیوم در سطح به چهار دسته تقسیم می شود
- پروفیل آلومینیوم آنودایز شده: سطح پروفیل آنودایز شده، الکترولیتی یا ارگانیک رنگی است.
- پروفیل های آلومینیومی الکتروفورتیک: سطح پروفیل با رنگ آنودایز و الکتروفورتیک درست می شود.
- پروفیل های آلومینیومی با پوشش پودری: سطح پروفیل با پودر پلیمر آلی ترموست پوشانده شده است.
- آلومینیوم اسپری شده با رنگ فلوروکربن: سطح پروفیل با رنگ پلی وینیلیدین فلوراید پوشانده شده است. در حال حاضر، پروفیل عایق حرارتی رایج، پروفیل آلیاژ آلومینیوم است که از نوع نواری یا کامپوزیت ریختهگری استفاده میکند.
نکاتی که قبل از خرید پروفیل آلومینیوم بهتر است توجه نمایید
سطح پروفیل آلومینیوم آنودایز شده مجاز به سوختگی الکتریکی و سایر عیوب استفاده موثر بر آن نیست. لایه رنگ، پودر، رنگ آمیزی پروفیل فلوئوروکربن پس از الکتروفورز باید صاف، یکنواخت، صاف باشد. چین و چروک و ترک در آن مجاز نیست.
کیفیت ظاهری پروفیل های ساختمانی بر جلوه دکوراسیون معماری تأثیر می گذارد. بنابراین، سطح پروفیل کارخانه باید دارای یک لایه خراش سطح برای جلوگیری از ضربه و خوردگی در هنگام حمل و نقل داشته باشد.
ضخامت دیواره پروفیل یکی از عوامل اصلی موثر بر استحکام قطعه کار است. نمایه اصلی قسمت برق در پروژه است. به عنوان مثال، ضخامت دیواره پروفیل اصلی پنجره بیرونی نباید کمتر از 1.4 میلی متر باشد.
پارامترهای فنی ترکیب شیمیایی و خواص مکانیکی گریدهای مختلف و وضعیت عرضه آلیاژهای آلومینیوم متفاوت است. مشتریان باید استاندارد (قرارداد) را یک به یک بررسی کنند.
تفاوت رنگ در گریدها و آلیاژهای مختلف وجود دارد. توصیه می شود در هنگام انتخاب شماره برنده و وضعیت تحویل، تأثیر ناهماهنگی رنگ و انحراف رنگی بر سازه ساختمان در نظر گرفته شود.
مقاومت در برابر خوردگی اسپری نمک، قابلیت پوشیدن، نفوذپذیری هوا، خواص ملات و غیره یک پارامتر فنی مهم است که عملکرد پروفیل های آلیاژ آلومینیوم را نشان می دهد و بر استفاده از آنها تأثیر می گذارد.
فولاد هفت ارائه دهنده انواع قوطی و پروفیل در کشور می باشد از انواع پروفیل ها میتوان به ، پروفیل گالوانیزه ، پروفیل Z و پروفیل استیل اشاره کرد.
انواع پروفیل آلومینیوم موجود در بازار کدامند؟
پروفیل آلومینیوم در بازار به سه صورت صنعتی، ساختمانی و اختصاصی (در و پنجره) عرضه میشود. دو نوع دیگری که از این پروفیل دربازار میتوان یافت، فابریک (درجه۱) و نوع تبدیلی (ضایعاتی) است.
- نوع صنعتی: سطح کیفی این نوع پروفیل در مقایسه با سایرین پایینتر است ولی ویژگیهای گوناگونی برای استفاده در صنعت دارد. سیستم کابلی کانال، سینک حرارتی، تهویه مطبوع، قفسههای کابینت و مبلمان و … از موارد استفاده است.
- پروفیل آلومینیومی شیاردار برای ساخت انواع دستگاهها و وسایل صنعتی، نوار نقاله و خط تولید کارخانهها، میزهای کار و محفظه های سیستمهای خنککننده استفاده میشود.
- نوع ساختمانی: پروفیلی با وزن اندک ولی خمش پیچشی بسیار بالا، موارد استفاده آن در قاب صفحات خورشیدی، سازههای پلتفرمهای کاری و… است.
- نوع اختصاصی: مورد قابل توجه درباره این نوع سطح مقطعی است که استفاده میشود. قاب های درها و پنجره ها و دیوار پرده ای از موارد استفاده می باشد.
ضخامت و اندازه ورقههای موجود در بازار چه قدر است؟
پروفیل آلومینیوم متعارف به شکل قوطی و با ضخامت ۳ تا ۱۰ میلیمتر، ابعاد ۵ در ۵ الی ۱۲۰ در ۱۲۰ میلیمتر مربع، طولهای عرف ۳ و ۴ و ۶ متر و با آلیاژ ۶ و ۷ هزار در بازار یافت میشود.
شیوه ارسال پروفیل آلومینیومی چگونه است؟
پس از ثبت سفارش، با توجه به حجم، مقادیر و ابعاد خواسته شده تامین محصول آغاز میشود. اگر ابعاد سفارش داده شده متعارف نباشد، پروفیلها برش داده شده و سپس به وسیله چرثقیل یا لیفتراک از محل تولید یا نگهداری بارگیری میشوند و در نهایت برای مشتری ارسال میشوند.
تولیدکنندگان پروفیل آلومینیوم در ایران
باوجوداینکه در حال حاضر حدود دوسوم نیاز پروفیل آلومینیومی در کشور از طریق واردات این محصول تأمین میشود؛ اما تولیدکنندگان پروفیل آلومینیومی در ایران کم نیستند و بر اساس چشمانداز برنامه پنجم توسعه باید تولید این محصول در 10 ساله آینده تا 1.5 میلیون تن افزایش داشته باشد. ازجمله کارخانههای تولیدکننده پروفیل آلومینیومی میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
1. کارخانه پروفیل ساوه
2. کارخانه نیکان پروفیل
3. کارخانه آلومینیوم پیمان
4. کارخانه پروفیل آلومینیوم آکپا
5. کارخانه صنایع آلومینیوم آبسکون
6. کارخانه رول نوین