ورق ST52 چیست ؟
ورق سیاه ST52 از ورق های ساختاری و زیربنایی است که در بخش های وسیعی از صنایع مختلف به کار گرفته می شود.
این ورق سیاه با دارا بودن مقادیر قابل توجه از عناصر سیلیسیم و منگنز نسبت به ورق های ST37 و ST44 از خواص مقاومت در برابر پیچش و خمش، تحمل وزن و خاصیت ارتجاعی برخوردار است.
ورق آلیاژی ST52 با عنوان کامل ST52-3N به مشتریان ارائه می گردد که حرف N از واژه Normalized گرفته شده است.
ورق ST52 دارای حدود ۰٫۲ درصد کربن، ۰٫۵۵ درصد سیلیس و ۱٫۶ درصد منگنز می باشد.
خاصیت مقاومت به خمش و خواص ارتجاعی خود را مرهون عنصر Mn است.
ورق اس تی 52 مقاومت خوبی نسبت به پیچش و خمش دارد. همچنین ورق آلیاژی ST52 دارای خاصیت ارتجاعی و تحمل کردن وزن می باشد. از آنجا که ورق آلیاژی ST52 در صنایع مادر کاربرد زیادی دارد به آن ورق زیربنایی صنعت نیز گفته می شود.
ورق آلیاژی ST52 در صنایع ساختمان سازی و سوله، صنایع پتروشیمی، تانکرسازی، خودروسازی و صنایع سد سازی را نیز کاربرد دارد.ورق آلیاژی ST52 مقداری اندکی عناصر آلیاژی داشته و جز فولادهای کم آلیاژ می باشد
در نتیجه به دلیل داشتن مقادیر ناچیز عناصر آلیاژی مثل نیکل و منگنز و مس استحکام بالاتری نسبت به ورق ST37 داشته و همچنین عناصر آلیاژی ای چون سیلیسیم و منگنز نیز باعث بالا بودن قابلیت پیچش و خمش این ورق شده است. این ورق ها تحمل وزن بالا، قابلیت جوش پذیری و ماشینکاری قابل قبولی نیز دارند.
ویژگی های ورق ST52
هم چنین این ورق دارای قابلیت جوشکاری، شکل دهی و ماشین کاری است،
ST52 به صورت مقاطع دیگر مانند تسمه ST52 و چهارپهلو , میلگرد ST52 نیز تولید و قابل عرضه می باشد.
ورق آلیاژی ST52 در ابعاد ۱۵۰۰*۶۰۰۰ و ۲۰۰۰*۶۰۰۰ میلیمتر در شرکت های داخلی و ابعاد بزرگتر در کمپانی های شرق آسیا و کشورهای اروپایی تولید می شود.
ST52-3N را با استاندارد ۱٫۰۵۷۰ نام گذاری کرده اند.
ورق آلیاژی ST52 در ضخامت های کمتر از ۴۰ میلیمتر، دارای تاب ارتجاعی حدود ۳۵۰ و توان کششی کمینه ۴۹۰ و بیشینه ۶۸۰ نیوتن بر میلی متر مربع می باشد.
کاربرد ورق St52
از ورق ST52 در بخش های وسیعی از صنایع مختلف به کار گرفته می شود که با شناخت ظاهر و استانداردهای این ورق برای فعالان این عرصه و با توجه به این که در قسمتهای مختلفی از صنایع استفاده میشود؛ میتوان موارد زیر را نام برد:
- ساخت ریل قطار
- بدنه ی جرثقیلها
- اسکلت پلها
- شاسی ماشینهای سنگین
- دیواره قطعات صنعتی (مانند انواع مخزن)
- ساخت اجزای پلت فرمها
- تجهیزات بالابر
- توربینهای بادی
- سازههای دریایی و زیرزمینی
- سازههای فلزی ( بدلیل قابلیت جوش پذیری خوب)
- لوله کشی یا ساخت خطوط لوله انتقال
- ساخت مخازن مخازن تحت فشار
- ساخت و سازهای عمرانی
- ساخت انواع کانتینر
- ساخت خودرو و ماشین سازی
چه کارخانه هایی ورق ST52 تولید می کنند؟
کارخانه فولاد مبارکه اصفهان
مهمترین کارخانه از کارخانه های تولید کننده ورق سیاه، کارخانه فولاد مبارکه اصفهان است که بزرگترین مجتمع صنعتی کشور می باشد و سالانه در حدود ۴ میلیون تن محصولات فولادی تولید می کند. این شرکت تنها کارخانه فولاد سازی در کشور است که هم شمش ورق و هم تبدیل آن به ورق را انجام می دهد.
این شرکت توانسته است در طی فعالیت خود جوایز بسیاری را هم در حوزه تولید و هم در حوزه کیفیت در سطح ملی و منطقه ای بدست آورد. ضخامت های ورق سیاه این کارخانه از ۱٫۲ تا ۱۶ میلی متر می باشند که بیشترین تولید آن در ضخامت های ۲ تا ۵ میلی متر است. عرض این محصول ۱۰۰۰ تا ۱۵۰۰ میلی متر می باشد.
آدرس سایت : https://www.msc.ir
کارخانه فولاد کاویان
یکی از صنایع مهم کشور است که به صورت تخصصی در حوزه نورد کار می کند که در سال ۱۳۵۴ تاسیس شد ولی در سال ۱۳۶۴ به بهره برداری رسید. این کارخانه اولین تولید کننده ورق های فولادی سنگین در ایران است. ظرفیت این شرکت میزان ۸۴۰ هزار تن ورق در سال است.
عرض ورق های این شرکت از ۱۲۵۰ تا ۱۵۰۰ میلی متر و از ضخامت های ۸ تا ۲۰ میلی متر و گاهی بالاتر است.
آدرس سایت : http://kaaviansteel.com/fa
کارخانه فولاد اکسین اهواز
یکی دیگر از کارخانه های تولید ورق سیاه، شرکت فولاد اکسین اهواز است که با هدف تولید انواع ورق های مختلف و مخازن ذخیره سازی محصولات نفتی در سال ۱۳۸۸ و با استفاده از جدیدترین تکنولوژی های روز دنیا افتتاح شد.
ظرفیت تولید این شرکت میزان یک میلیون تن در سال است. ورق های تولید شده این شرکت با عرضی غالبا ۲۰۰۰ میلی متر و با ضخامت های ۶ به بالا است. ورق های این شرکت از کیفیت بسیار بالایی برخوردار هستند.
آدرس سایت : http://oxinsteel.ir
مجتمع فولاد گیلان
آخرین مورد از کارخانه های تولید ورق سیاه که در این نوشتار مورد معرفی قرار می گیرد، مجتمع فولاد گیلان است که این شرکت اولین و بزرگترین کارخانه نورد کشور است که در سال ۱۳۸۲ تاسیس شد.
ظرفیت فعلی این شرکت ۲٫۵ میلیون تن نورد گرم و ۵۰۰ هزار تن نورد سرد در سال است. زمینه هایی که این شرکت بیشتر در آن ها فعالیت می کند حوزه های مهمی از جمله خودرو، ساختمان و لوله سازی است. ورق سیاه تولیدی این شرکت در ضخامت های ۲ تا ۴۰ میلی متر و در عرض های ۱۰۰۰ تا ۱۵۰۰ تولید می شود.
آدرس سایت : http://ferrogilan.com
خواص فیزیکی و مکانیکی ورق فولادی St52
چگالی این ورق ۷٫۸۵ گرم بر سانتیمتر مکعب و ضریب الاستیسیته آن ۲۱۰ نیوتن بر میلیمتر مربع است. دمای بازگشت ۸۶۰-۸۹۰ درجه سانتیگراد و سخت شدن از دمای ۸۶۰-۸۹۰ درجه سانتیگراد شروع میشود و سپس بوسیله آب یا روغن کوئنچ میشود.
همچنین دمای فرجینگ این ورق ۸۵۰- ۱۰۵۰ درجه سانتیگراد است. این فولاد علاوه بر ویژگیهای ذکر شده از خصوصیتهای مهم دیگری مانند مقاومت در برابر پیچش و خمش، تحمل وزن و خاصیت ارتجاعی بهره مند است. به همین دلیل از این ورق در کاربردهای زیربنایی مختلفی در صنایع مهم استفاده میشود.
ترکیب شیمیایی ورقST52
S max | P max | Mn max | Si max | C ≤ ۱۶mm max |
۰٫۰۲۵ | ۱٫۶ | ۰٫۳ | ۰٫۵۵ | ۰٫۲۴ |
مقایسه ورق St37 و St52
یکی از ابهاماتی که در صنعت وجود دارد، تفاوت ورق St37 با St52 است. علی رغم خواصی که برای ورق St52 وجود دارد، فولاد ساختمانی مورد استفاده در ایران عمدتا از نوع St37 است.
قیمت ورق st52 و st37 و وزنی این دو ورق با هم برابرند. اما از نظر استحکام، ورقهای St52 به دلیل داشتن عناصر آلیاژی بیشتر، استحکام بیشتری دارند.
استفاده از ورق St52 به جای St37 معمولا موجب کاهش وزن فولاد مصرفی میشود. از این رو کاربرد آن پیشرفت خوبی در سالهای اخیر داشته است. اما کاربرد آن بیشتر جنبه صنعتی داشته است تا ساختمانی.
وجود عناصر آلیاژی بیشتر در ورق St52، باعث ریزتر شدن ساختمان بلوری آهن و در نتیجه افزایش استحکام آن میشود. همچنین داشتن خواص جوشکاری مناسب، آن را برای استفاده صنعتی مناسبتر میکند. در مقابل ورق سیاه St37 انعطافپذیری کمتر و صلبیت بیشتری دارد که آن را برای استفاده ساختمانی مناسبتر میکند.
قیمت روز ورق st52 چقدر است؟
فرمول محاسبه وزن ورق آهن:
طول *عرض*ضخامت* چگالی آهن= وزن . در نتیجه شما با داشتن طول و عرض و ضخامت ورق مورد نظر خود و ضرب کردن آن در چگالی آهن که معادل 7.85 است، میتوانید وزن ورق آهن را محاسبه کنید.
به طور مثال: وزن ورق آهن 1 میل به طول و عرض 1متر*2متر = 15.7 kg
با دانستن نحوه محاسبه وزن ورق آهن شما میتوانید قیمت ورق آهن 1 میل تا 1000 میلی متر را با توجه به وزن آن به راحتی بدست بیاورید.