میلگرد آهنی
در سال های اخیر در تمام پروژههای ساخت و ساز از میلگرد آهنی برای تقویت بتن استفاده میشود. این قطعه در سازه هایی از جنس فولاد ساخته شده و بر اساس ظاهر، نوع و سایز به انواع گوناگونی تقسیم میشود. میلگردموجب مقاوم شدن بتن در برابر نیروهای کششی و چرخشی شده و در هنگام اعمال نیروهای کششی به بتن، مانع ترک خوردن و شکستن میشود.
بدون کشف و استفاده از میلگرددر صنعت ساختمانسازی، هرگز بشر قادر به ساخت ساختمان ها و برج های آسمانخراش و مرتفع نبود. به خاطر حجم زیاد استفاده از این محصول در صنعت ساخت و ساز، قیمت میلگرد در بازار به شکل مستقیمی بر قیمت مسکن تاثیرگذار است.
انواع میلگرد آهنی
به طور کلی میلگردها به شش گروه تقسیم میشوند که هر کدام از آنها دارای نقاط قوت و ضعف و مشخصات به خصوصی دارند:
میلگرد اروپایی
این نوع از آرماتور قیمت مناسبی دارد، اما قابلیت خم شدن و یا انعطاف کمتری دارد.
فولاد کربن
میلگردفولاد کربن یا سیاه در مقابل خوردگی و زنگ زدن از مقاومت بالایی برخوردار نیست.
گالوانیزه
آرماتور گالوانیزه دارای روکش گالوانیزه بوده و در برابر خوردگی و اکسید شدن بسیار مقاوم میباشد.
روکش اپوکسی
میلگرد با روکش اپوکسی همان میلگرد فولاد کربن است که با اعمال پوشش روی سطح آن در برابر خوردگی مقاوم شده است.
فایبرگلاس
این مدل میلگرد به عنوان تقویتکننده بتن مورد استفاده قرار میگیرد و وزن بسیار پایینی دارد. میلگرد فایبر گلاس قابلیت خم شدن ندارد اما در برابر خوردگی مقاوم است.
فولاد استنلس
این نوع از میلگرد جزو گرانترین آماتورها میباشد و به علت ویژگی ضدخوردگی بالای آن تنها در موارد خاص و منحصر به فرد کاربرد دارد.
میلگردها بر اساس ضخامت چه انواعی دارند؟
میلگرد آهنی را میتوان بر اساس آنالیز شیمیایی و مکانیکی، استانداردهای مختلف، محل کاربرد آن در صنعت و ضخامت بیان کرد. در این بخش به بررسی دستهبندی انواع میلگرد بر اساس ضخامت آنها میپردازیم.
میلگردها با توجه به ضخامت به صورت کلاف یا بندیل بستهبندی میشوند. میلگردهای ساده با ضخامت ۵/۵ و ۶/۵ میلیمتر به صورت توپی یا کلاف بستهبندی میشوند. سایز هشت و ۱۰ هم به صورت شاخههای ۱۲ متری و هم به صورت کلاف قابل بستهبندی هستند. میلگردهای با سایز بالای ۱۲ میلیمتری نیز تنها به صورت شاخههای ۱۲ متری بندیل و حمل میشوند.
به شاخههای زیر ۱۲ متری، میلگرد نرمال گفته میشود. با توجه به کاربرد، اینو نوع میتواند سایزهای مختلف و طولی بین ۱ تا ۱۱/۹ متر داشته باشد. این کالا در اندازه های پایین هشت، ۱۰ و ۱۲برای ساخت انواع خاموت استفاده میشود و در سایزهای بالا ۲۰، ۲۲ و ۲۵ جهت ساخت بولت و تیرچه مورد استفاده قرار میگیرد.
شرایط صحیح نگهداری از میلگرد آهنی
شرایط نگهداری درست میلگرد آهنی بسیار حائز اهمیت میباشد. زیرا میلگرد میبایست با همان خواص مکانیکی و شیمیایی استانداردی که تولید شده است، در بتن مورد استفاده قرار بگیرد؛ در غیر این صورت، شرایط نامناسب نگهداری میتواند به آسانی خواص آن را دچارتغییر کند. در نهایت بتن مسلح شده کارایی پیشبینی شده را نداشته و میزان تحمل بار ساختمان را دچار مشکل خواهد کرد.
میلگردهای فلزی رطوبت فضا را جذب کرده و اکسیده میشوند. بنابراین میبایست میلگردها در محلی خشک و سرپوشیده و بدون رطوبت و خاک نگهداری و محافظت شوند. ضمن اینکه نیاز است پیش از استفاده، از طریق برس زدن و یا دیگر روشهای مکانیکی، سطح فلز از آلودگی و اکسیدها پاک و زدوده شود. این کار به ایجاد چسبندگی میان بتن و میلگرد کمک شایانی مینماید.
تست های میلگرد آلیاژی
آزمایش های موثر مختلف در طول زمان تولید اهمیت بیشتری می یابد. اینها عبارتند از تست PMI، تست سختی، تست IGC ، تست مقاومت حفره ای ، تست مسطح ، تست شیمیایی ، تست مکانیکی . همچنین تست رادیوگرافی ، تست هیدرواستاتیک ، تست ماکرو، تست میکرو، تست جریان گردابی، تست التراسونیک ، تست خم ، تست ضربه انجام می شود.
فرایند تولید میلگرد آهنی
برای تولید میلگرد های آلیاژی تقریبا مراحل و پروسه تولید تمام این میلگرد ها شبیه یکدیگرند. اما ترکیبات و مواد اولیه به کار رفته در هر نوع میلگرد متفاوت است. میلگرد آهنی از جمله میلگرد های قدرتمند و مقاوم و پر کاربرد است . در تولید آن مواد اولیه با کیفیتی به کار گرفته می شود.
نورد میلگرد آهنی
نورد میلگرد بدین ترتیب است که در ابتدا تختال را درون کورهای با دمای 1280 درجهی سانتیگراد قرار میدهند و پس از نرمشدن، از کوره بیرون میآورند و سپس از غلتکهایی عبور میدهند تا پوستهها و ناهمواریهای موجود روی آن زُدوده و صاف شود. در مرحله اخر نورد، تختال صاف شده از قفسههایی عبور میکند و نورد آن به اتمام می رسد؛ در نهایت، آن را روی میز خنککننده قرار میدهند تا سرد شود.
فولاد هفت وارد کننده و نماینده فروش انواع میلگرد : میلگرد ترانس ، میلگرد آجدار
مفهوم میلگرد در صنعت ساختمانسازی
اخیرا از میلگرد به عنوان یکی از مصالح پرکاربرد در صنعت ساختمانسازی استفاده میکنند به طوری که امروزه هزینه سازه کاملا وابسته به هزینهی میلگرد میباشد چرا که نقش عمدهای در حفظ و استحکام بنا دارد در واقع میلگرد به نوعی میلهی فولادی گفته میشود که از نظر اندازه دارای تنوع زیادی است و جهت بتنریزی به منظور افزایش مقاومت ساختمان مورد استفاده قرار میگیرد.
بتن به تنهایی در برابر هر نیرویی از خود مقاومت نشان نمیدهد بلکه فقط در برابر نیروهای فشاری مقاومت بسیار زیادی دارد ولی در مقابل نیروهای چرخشی و کششی از مقاومت کمی برخوردار است لذا از محصول فولادی میلگرد به عنوان تقویت کننده و افزایش مقاومت بتن استفاده میشود.
بدین صورت که میلگرد را به روشهای مختلف در بتن قرار میدهند تا بتواند از بنا علاوه بر نیروهای فشاری در برابر نیروهای کششی (مثل زلزله) نیز محافظت کند همچنین بتن در این شرایط از ترکخوردگی و شکستن در امان میماند که نهایتا منجر به افزایش امنیت ساکنان میشود.
کاربرد فولاد آهنی
به دلیل بالا بودن مقدار عناصر سیلیسیم و منگنز ، مقاومت به پیچش و خمش، تحمل وزن و قابلیت ماشینکاری خوبی دارد. از کاربرد های این فولاد می تواند در ریل سازی ، ماشین آلات سنگین مانند جرثقیل و بدنه خودرو ها نام برد ولی بیشترین کاربرد میلگرد آهنی در ساخت اسکلت ساختمان و پل سازی است.