لوله مسی
لوله های مسی یکی از پرکاربردترین محصولات در صنایع برودتی، الکتریکی و بهداشتی بوده که به صورت شاخه، کلاف، کویل و مویی تولید می گردد. از جمله کارخانه های تولیدکننده لوله های مسی می توان به کارخانه مهر اصل، قائم، بابک و باهنر اشاره نمود..
ابعاد لوله مسی
لوله مسی وابسته به قطر و دهانه لوله تقسیم بندی می شوند ، لوله هایی که قطر بزرگتری دارند در شاخه های 6 متری تولید و روانه بازار می شوند و نیز برای قطرهای کوچکتر به صورت رولی و توپی عرضه می شود ، در برخی از موارد اگر سفارش شما دارای حجم زیادی باشد قیمت آن را کیلویی محاسبه خواهیم کرد.
استانداردهای ساخت لوله مسی
این لوله ها در استاندارهای m , l , k ، تولید می شوند هر کدام از این لوله ها کلاف های متنوعی دارند که طول این کلاف گاها 15 ، 30 و 50 متری خواهد بود ، نمونه اندازه هایی که ذکر شد رایج ترین نمونه های لوله مسی است ، اما چنانچه حجم سفارش شما بالا باشد می توانید سایز مورد نظر خود را سفارش دهید.
ساخت این محصول به روش نرم و سفت انجام می شود ؛ و خروجی هر کدام از این روش ها لوله مسی نرم و سخت خواهد بود ، که هر کدام از این ها کاربردهای منحصر به فرد خود را دارد و برای کاربری های ویژه ای مورد بهره برداری قرار می گیرد.
انواع لوله های مسی
1. لوله مسی K
از بین انواع لوله های مسی، دیواره های نوع K بیشترین ضخامت را دارد و بادوام ترین است. ضخامت دیواره لوله با توجه به قطر لوله متفاوت است. لوله ½ اینچ نوع K دارای ضخامت دیواره 0.49 اینچ است؛ در حالی که ضخامت نوع ¾ اینچ ضخامت 0.65 اینچ دارد. همچنین ضخامت K باعث شده که بیشترین وزن و بالاترین قیمت را داشته باشد.
لوله های مسی نوع K را در زیر سینک ظرفشویی یا متصل به سایر لوله کشی ها پیدا نخواهید کرد. تا حدودی به این دلیل که کار با آنها به راحتی مانند انواع دیگر مس نیست.
اما بیشتر به دلیل هزینه های زیاد است. ضخامت K در سیستم های لوله کشی تجاری، سیستم تهویه مطبوع و آبپاش استفاده می شود؛ اما معمولا در تاسیسات اصلی آب زیرزمینی وجود دارد. یک لوله نازک تر می تواند زیر زمین خرد یا فرو ریخته شود؛ اما K دوام بیشتری دارد؛ به این معنی که هر چند سال یک بار نیازی به حفر نیست.
لوله K با مارک های سبز متمایز می شود، هم به صورت سفت و سخت و هم به صورت رول های انعطاف پذیر موجود است. معمولا رول های انعطاف پذیر نوع K را برای شبکه های آب زیرزمینی پیدا می کنید؛ زیرا در ترانشه راحت تر اجرا می شوند، به اتصالات احتیاج ندارند و می توانند با اتصالات فشرده سازی و مشعل استفاده شوند. شکل سخت لوله های نوع K به احتمال زیاد برای کاربردهای تجاری داخلی و سیستم های آب پاش استفاده می شود.
2. لوله مسی L
اگر چه کاملا به ضخامت K نیست؛ اما ضخامت دیواره آن برای لوله قطر ¾ اینچ 0.45 اینچ است. با این حال هنوز هم کاملا مقاوم است و می توان از آن به روش های بیشتری استفاده کرد. نوع L به اندازه کافی گوشتی است که می تواند در کاربردهای زیرزمینی استفاده شود؛ اما اغلب برای جایگزینی یا تعمیر خطوط آب استفاده می شود.
اگر در خانه ای مشکل آب مانند آب سخت شناخته شده باشد، مس نوع L اغلب گزینه اصلی است؛ زیرا آب سخت به راحتی لوله های نوع M از دیواره های ضخیم نمی پوشد.
با نوع آبی و مجهز به سیستم های تامین آب داخلی، سیستم های گرمایش آب گرم و محافظت در برابر آتش مانند سیستم های آبپاش، نوع L معمولا در میان انواع لوله های مسی استفاده می شود.
این لوله هم در رول انعطاف پذیر و هم در لوله های سفت و سخت وجود دارد. همچنین در لوله های صلب که معمولا برای لوله کشی داخلی آب و رول های انعطاف پذیر که در زیر زمین و خارج از خانه استفاده می شوند.
3. لوله مسی M
ضخامت دیواره نوع M برای لوله های قطر ¾ اینچ 0.32 اینچ است و آن را به دیواره ای نازک تر از نوع K و L تبدیل می کند. گرچه به نظر می رسد این یک نکته برای لیست “مخالفان” باشد؛ اما واقعا اینگونه نیست: در لوله مسی نوع M کمتر مس وجود دارد که باعث می شود آن سبک تر، سخت تر شود و کار با آن راحت تر باشد. از همه بهتر، هزینه آن کمتر از انواع دیگر لوله های مسی است!
نوع M دارای علائم قرمز است و دارای رول های انعطاف پذیر و لوله های سخت است. اگرچه به دنبال راه اندازی سیستم آب در خانه خود هستید، لوله مسی M با وجود اینکه معمولا در کاربردهای زیرزمینی در فضای باز از آن استفاده نمی شود، کاملا مناسب و بادوام است.
در واقع، قیمت ارزان قیمت آن را به محبوب ترین لوله مسی برای سیستم های آب خانگی تبدیل کرده است.
4. لوله DWV مس
حروف DWV مخفف تخلیه، زباله و تخلیه هستند و یک یادآوری مفید است که لوله DWV فقط برای استفاده در خطوط تخلیه و تخلیه تأیید می شود. قطر لوله های DWV مس بیشتر از انواع دیگر مس است و با مارک زرد مشخص می شود.
این دیواره همچنین دارای دیواره های نازک تری نسبت به انواع دیگر لوله های مسی است، ضخامت دیواره 0.40 برای یک قطعه لوله 1 اینچی ، کوچکترین قطر موجود برای DWV. دیواره های نازک روی لوله مسی DWV فقط می توانند حداکثر فشار 15 psi را تحمل کنند؛
کاربرد لوله مسی چیست؟
از لوله مسی به طور رایج برای انتقال مایعاتی همچون آب ، مواد شیمیایی و غیره استفاده می شود ، نکته بسیار مهم در این لوله ها انعطاف محصول است ، در نظر داشته باشید که این لوله ها ممکن است در مسیرهایی قرار بگیرند که نیاز به خم شدگی داشته باشد بنابراین انعطاف در چنین لوله هایی ضروری و قابل اهمییت است ، کیفیت این محصولات از این نظر که در هنگام خم شدگی پاره نشوند مهم است.
جوشکاری لوله های مسی
درواقع برای جوشکاری لوله های مسی باید از سیم جوش های مسی با درصد بالا استفاده شود. برای جوشکاری این نوع از لوله ها از سیم جوش های حاوی 25 الی 30 درصد نقره استفاده گردد.
مزایای لوله مسی :
- خواص شیمیایی مس بسیار پایدار است.
- مقاومت بالا در برابر حرارت که تقریبا 8 برابر آلمینیوم است.
- مقاومت آن در برابر خوردگی بسیار بیشتر از فلزات دیگر است.
- به راحتی قابل بازیافت است که باعث می شود بارها از آن استفاده کنند و به این دلیل سازگار با محیط زیست است.
- در برابر آتش مقاومت بالایی دارد.
- نصب راحت و مقرون به صرفه ای دارد.
- به هم دیگر به راحتی متصل می شوند و اتصالات قوی و قابل اعتمادی به وجود می آورند.
- حمل و نقل آسان و مقرون به صرفه به دلیل سبکی
- ظاهری زیبا و مناسب که باعث می شود هم در فضای بیرونی هم داخلی استفاده شود.
- ضد زنگ هستند.
- انعطاف پذیری بالایی دارند و قابلیت شکل پذیری دارند.
معایب لوله مسی :
لوله های مسی مقاومت بالایی در برابر خوردگی حاصل از اکسیژن محلول در آب دارند اما در مقابل اسید حاصل از تغییرات شیمیایی و ضد یخ های پایه گلیکول در دماهای بالا می توانند به لوله های مسی آسب بزنند و نیز لوله مسی در برابر غلظت های بالای سولفید هیدروژن آسیب پذیر هستند.